EGO

Harhat eivät tule kestämään. Niiden kuolema on varmaa, eikä niiden maailmassa muuta varmaa olekaan. Sen vuoksi se onkin egon maailma. Mitä ego on? Se on vain uni siitä, mitä sinä todellisuudessa olet. Ajatus, jonka mukaan olet erossa Luojastasi, ja toive olla jotakin sellaista, mitä Hän ei luonut. Se on hulluutta, eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se ei ole muuta kuin nimi nimettömyydelle. Mahdottomuuden symboli, valinnan mahdollisuus, jota ei ole olemassa. Me annamme sille nimen vain, jotta se auttaisi meitä ymmärtämään, että se ei ole muuta kuin muinainen ajatus siitä, että se, mikä on tekemällä tehty, olisi kuolematonta. Mitäpä muuta siitä voisi seuratakaan kuin uni, joka kaikkien unien lailla päätyy kuolemaan? [OK, KS 2  1]

Mitä ego on? Olemattomuutta, mutta sellaisessa muodossa, että se näyttää olevan jotakin. Muodon maailmassa egoa ei voida kieltää, sillä ainoastaan se tuntuu todelliselta. [OK,KS 2   2:1-3]

Ihme antaa anteeksi, ego tuomitsee. [OK, KS 2  10:1]


Ego on mielesi osa, joka ei ole todellinen, kuten ei koko maailmakaan jonka näet. Siksi sitä on turha yrittää muuttaa, pelätä tai uskoa sen esittämiin "todistajiin" eli kehoihin ja niiden tekoihin. Se ei ole paha eikä se ole hyvä. Me olemme samaistuneet siihen hetkellä jolloin uskoimme Jumalasta eroamisen tapahtuneen, eli uskoimme mahdottomaan; Jumala on kaikki, eikä siitä voi mikään olla erossa tai erillään - se on vain hullu ajatus, josta koko näkyvä maailmankaikkeus ja aika "syntyi". Todellisuudessa mitään ei syntynyt, koska Jumalan maailma on muuttumaton. Se mikä "syntyi", oli uni, jossa mielemme osa kuvittelee olevansa erillään Luojastaan.*

Sinun tekemäsi itse ei ole Jumalan Poika. Sen vuoksi tätä itseä ei ole lainkaan olemassa. Ja mikään, mitä se näyttää tekevän tai ajattelevan, ei merkitse mitään. Se ei ole paha eikä hyvä. Se on epätodellinen, ei sen enempää. [OT H 93 5]


"Älä yritä muuttaa egoasi tai toisten egoja, koska se tekee siitä todellisen. Valitse mielesi muuttaminen sen suhteen; älä ota sitä vakavasti. Älä ota mitään mitä tänään tapahtuu vakavasti. Kaikki mikä tänään tulee tapahtumaan on keksittyä - pelkkää näytelmää." K. Wapnick, www.facim.org


Egon ajatusmalli eli miten se näkee:

Virhe - synti, syyllisyys - tuomio, tuomitseminen.

Pyhän Hengen ajatusmalli eli miten Hän näkee:

Virhe - erehdys - oikaisu/anteeksianto/viattomuus - mitään ei ole tapahtunut.

Nämä ovat ne kaksi ainoata valintaa jotka voimme tehdä elämässämme kaikkien asioiden suhteen. Kun tietoisuus alkaa vähitellen avautua korkeampaan tilaansa, missä totuus voidaan hyväksyä todeksi ja maailma nähdään harhana jota ei ole olemassa, hyväksytään pelkästään Pyhän Hengen ajatusmalli - anteeksianto itselle, toisille ja maailmalle - mitään ei tapahtunut, syyllisiä tai syntiä ei ollut, kaikki oli vain mielen turha, hullu ja hassu uni. Se johtaa väistämättä Sovitukseen eli egon tekemättömäksi tekemiseen, eli egon katoamiseen kun viimeinen harha luovutetaan Pyhälle Hengelle (ylösnousemus) eli heräämiseen. 

Tämä on yksinkertaista, mutta ei helppoa koska metafyysinen järjestelmä jossa näytämme olevan ei ole vailla voimaa, koska se on Jumalan Pojan kuvittelema uni eikä mikään Jumalan Pojan tekemä ole vailla voimaa kuten Kurssi meitä opettaa, eikä meillä olisi mitään mahdollisuutta päästä täältä - eli herätä - ilman apua. Tuo apu on Pyhä Henki - Jumalan Puolesta Puhuva Ääni - joka on meidän muistomme Kodista eli Taivaasta, ja joka ilmestyi pelastustehtävään silloin kun jumalaero näytti tapahtuvan.

Täytyy myös muistaa, että Pyhä Henki ei ole mikään erillinen entiteetti, vaan meidän Todellinen Itsemme - Itse; Häntä ei annettu meille, koska Hän on aina ollut kanssamme koska Hän ON meidän Itse.

 

Katuminen


Pursah:

Ego rakastaa sitä, kun kadut menneisyyttäsi. "Olisi pitänyt, olisi kannattanut". "Miksen tehnyt niin tai näin", sekä "Jos vain olisin tiennyt sen, mitä tiedän nyt", ovat egon suosikkilauseita. Tämä ei ainoastaan tee menneisyydestäsi sinulle todellista, se myös saa olosi tuntumaan kurjalta - kaikki egon mieliksi. Pyhä Henki sen sijaan tietää, että anteeksiantamista lukuun ottamalla sillä mitä teet, ei ole merkitystä. Egolle tämä on rienausta. Pyhä Henki kuitenkin haluaa, että paranet ja tietää, että tiedostamaton syyllisyytesi olisi jossain vaiheessa kuitenkin ilmennyt jollakin tavoin - vaikka olisitkin tehnyt toisenlaisia valintoja matkasi aikana.

(Pyhä Henki ei katso sitä mitä elämiesi aikana teet, ei anna sille minkäänlaista arvoa tai arvottomuutta koska se kaikki on harhaa ja siten vailla mitään todellista merkitystä, vaan katsoo sen kaiken läpi totuuteen, joka on sinun sisäisyytesi joka ON edelleen ja koko ajan yhtä Luojansa kanssa, eikä mikään mielen osan unessa luoma harhakuva voi vaikuttaa siihen: aika ei voi koskettaa Ikuisuutta - Luoja-Poika, Jumalan Poika on viaton. Ainoastaan ajan maailmoissa tapahtuva oikea anteeksianto on pyyntö Pyhälle Hengelle parantaa mieltä, koska se on sen tehtävä Jumalan ja ihmisen välillä. Siksi sitä kutsutaan Ihmeeksi; se on ainoa asia joka ajan maailmasta kurottaa ajan yläpuolelle ja sen taakse ja muuttaa sitä. Ja koska todellisuudessa mitään anteeksiannettavaa ei ole tapahtunut, on anteeksiantokin harhaa, mutta:

Anteeksianto tapahtuu Jumalan puolesta ja suuntautuu Jumalaa kohti, mutta se ei ole Hänestä. Olisi mahdotonta ajatella, että jokin Hänen luomansa tarvitsisi anteeksiantoa. Anteeksianto on siis harhaa, mutta päämääränsä takia, joka myös on Pyhän Hengen päämäärä, se eroaa harhasta yhdellä tavalla. Toisin kuin kaikki muut harhat se johtaa poispäin erehdyksestä eikä sitä kohti. [KS 3 1]

Mtk.)

Arten:

Tämän lisäksi ego haluaa pitää tärkeänä sitä, mitä teet. Se tunkeutuu henkisiin pyrkimyksiisi ja viivästyttää totuuden paljastumista pyrkimällä saamaan siitä, mitä teet henkisessä mielessä tärkeää ja erityistä. Pyhälle Hengelle, Jeesukselle, tai Jumalalle ei taas ole mitenkään tärkeää se, mitä teet. Miten mikään, mikä tapahtuu mielen harhassa, voisi olla tärkeää, jos todella ymmärrät, ettei se ole todellista? Vain anteeksiannolla ja sinun paranemisellasi on merkitystä. On totta, ettei tällaisten opetusten pohjalta varmaankaan voi syntyä mitään suosittua uskontoa, joka valloittaa maailman ja kertoo kaikille, miten heidän tulee elää elämäänsä - mutta tämä opetus on varmasti totta.

Gary:

Ei siis ole väliä, kirjoitanko meidän kirjamme vai en - tai kuinka kauan minulta siihen menee?

Arten:

Aivan oikein. Meistä on oikein hauskaa olla täällä kanssasi ja opettaa sinua, mutta se ei ole tärkeää. Ei ole tärkeää, että teet yhtään mitään. Sinun ei tarvitse osoittaa arvoasi meille tai Jumalalle. Jumala antoi jo sinulle arvosi luodessaan sinut Mielessään. Mikään, mikä näyttää tapahtuvan havaintojen maailmassa, ei voi muuttaa tätä - paitsi erheellisessä unessasi. Kurssi auttaakin sinua muistamaan:

Sinä et asu täällä vaan ikuisuudessa. [T 13 VIII 17:6]

ja:

Aina kun sinulla on kiusaus lähteä tarpeettomalle matkalle, joka johdattaa sinut poispäin valkeudesta, muista mitä todella haluat ja sano itsellesi:

Pyhä Henki johdattaa minut Kristuksen tykö - ja minne muualle haluaisinkaan mennä? Mitä muuta tarvetta minulla on kuin herätä Hänessä? [T 13 VII 14]

Gary:

Minä olen todellisuudessa Kristus ja niin on jokainen muukin, ja me olemme kaikki yhtä. Kuten sanoitte jo aiemmin, me näemme kaikki samaa unta tällä tasolla mutta eri näkökulmista. Se taisi olla Freud, joka sanoi, että jokainen yöllä nähdyissä unissa esiintyvä ihminen on oikeastaan unennäkijä itse, joten niin päivällä kuin yöllläkin kaikki ihmiset ovat vain oman itseni vertauskuvia, jotka näkevät minun untani eri kannalta katsoen. Minun tehtäväni on yhdistyä takaisin itseeni anteeksiannon avulla ja tulla näin jälleen eheäksi.

Pursah:

Ei hullummin lajin koiraspuoliselta edustajalta. Et muuten erityisemmin tykännyt puhua, kun tulimme tänne ensimmäisen kerran.

Gary:

En minä vieläkään siitä tykkää, mutta taiden olla teidän seurassanne erilainen, koska tiedän, ettette te tuomitse minua - ette oikeasti.

Pursah:

Sinun on vain muistettava, ettei tuolla jossakin ole ketään, joka tuomitsisi sinut, ja etteivät ihmisten ajatukset voi vaikuttaa siihen, mikä todella olet. Kuten Kurssissa sanotaan:

Sinua ei voida loukata, etkä sinä halua näyttää veljellesi mitään muuta kuin täydellisyytesi. Osoita hänelle, että hän ei voi sinua loukata, äläkä lue mitään hänen syykseen, sillä muuten pidät sitä omana syynäsi. Juuri sitä "toisen posken kääntäminen" tarkoittaa. [T 5 IV 4:4] 


[MK s.221-222]


Tässä on tärkeä oppi katumisesta: Se, että kadun tekojani, ns. pahoja tekoja, oli ne sitten kadun ylittäminen punaisilla tai ihmisen tappaminen (onneksi jälkimmäinen on tainnut jo jäädä elettyihin elämiin!) vain lisää syyllisyyttäni ja saa minut voimaan pahoin, jota alitajuisesti sitten projisoin ulospäin, mikä saa minut tuomitsemaan muita, mikä taas pitää alitajuista syyllisyyttä liikkeessä ja egon haluama kierre sen itsensä olemassaolon varmistamiseksi on valmis.

Minun siis kannattaa antaa itselleni anteeksi kaikki se, mitä olen tehnyt (mitä en todellisuudessa ole tehnyt) ja keskittyä antamaan anteeksi myös kaikki eteeni tuleva (tämä tekee alitajuista syyllisyyttä tekemättömäksi) sekä fyysisessä elämässäni tehdä ns. hyviä tekoja jotka eivät lisää syyllisyyden tunteita itsessäni, eikä siten myöskään muissa, koska kaikki mielet ovat lopulta yhtä. Tämä ei tietenkään tarkoita että minut täytyisi alkaa tekemään "hyviä tekoja" maailmassa, jota ei ole edes olemassa ja jossa olevat ihmiset eivät ole olemassa; elän vain tavallista elämääni tekemättä itselleni lisää karmista syyllisyyttä, joka vain pitkittää untani ajan maailmoissa. Mtk.

Epäoikeudenmukainen kohtelu


Pursah/Tuomas:

Ole kuin J. Muista mitä hän sanoo tuoreimmissa opetuksissaan, jotka ovat tarkoitukseltaan vaikkakaan eivät aina muodoltaan samoja kuin hänen opetuksensa 2000 vuotta sitten. Hän sanoo Kurssissa:

Sanassa heidän on iso alkukirjain, koska he ovat todellisuudessa, verhon takana, viaton Henki. Jos näet itsesi epäoikeudenmukaisesti kohdeltuna, teet kaikesta todellista, mikä puolestaan tekee koko egon syyllisyyteen perustuvasta ajattelutavasta todellista mielessäsi. Voit löytää oman viattomuutesi ainoastaan ymmärtämällä, että egon ajattelutapa ei ole todellista ja antamalla toisille anteeksi sen, mitä he eivät ole todellisuudessa tehneet. Ja koska mitään ei ole todellisuudessa tapahtunut, voit ajatella heidän olevan viattomia. Näin löydät oman viattomuutesi. Älä koskaan unohda sitä. Se on ainoa ulos vievä tie.

"Varo kiusausta nähdä itsesi epäoikeudenmukaisesti kohdeltuna. Jos niin ajattelet, yrität löytää viattomuuden, joka ei ole Heidän viattomuuttaan, vaan yksin sinun viattomuuttasi jonkun toisen syyllisyyden kustannuksella. Voisitko ostaa viattomuutta antamalla oman syyllisyytesi jollekulle toiselle?" [T 26 X 4]Ego

Ego on rakentanut sinulle rähjäisen ja turvattoman kodin, koska muulla tavalla se ei osaa rakentaa. Älä yritä saada tätä hataraa huonetta pysymään pystyssä. Sen heikkous on sinun voimasi. Vain Jumala pystyi tekemään kyllin arvollisen kodin Omille luomuksilleen, joiden oma valinta oli jättää se tyhjäksi. Hänen kotinsa on kuitenkin pysyvä pystyssä ikuisesti, ja se on valmiina sinulle sitä hetkeä varten, kun päätät astua sinne sisälle. Siitä voit olla täysin varma. Jumala pystyy yhtä vähän luomaan katoavaista, kuin ego pystyy tekemään ikuista.

[T 4 I 11 :1-7]
Egon tekemättömäksi tekeminen - egosipuli

Gary:

Sen mukaan, mitä olette kertoneen, joka kerta kun päätän katsoa ihmisiä Pyhä Hengen silmin egon tarkastelutavan asemasta, otan askeleen lähemmäs kotia.

Arten:

Aivan niin. Ajattelepa hindulaista kuvausta egon tekemättömäksi tekemisestä. Se on kuin sipulia kuorisi. Soveltaaksemme tätä vertauskuvaa omiin tarkoituksiimme, oletetaan, että annan anteeksi jollekulle Kurssin tarkoittamassa merkityksessä. Se on kuin kuorisi sipulista yhden kerroksen pois, tai tässä tapauksessa egosta. Sinusta ehkä näyttää siltä, ettei mitään tapahtunut. Miksi? Kun kuorit sipulista yhden kerroksen, se näyttää yhä sipulilta. Se näyttää samanlaiselta. Mutta todellisuudessa se ei ole samanlainen, koska siitä on otettu kerros pois.

Oletetaan seuraavaksi, että sinulla olisi vielä sitkeyttäkin. Ehkä koet toisinaan syvää rauhaa, mikä kannustaa sinua jatkamaan. Tai ehkä tapahtuu jotakin sellaista, mikä olisi saanut sinut aiemmin tuntemaan olosi kurjaksi, mutta nyt niin ei käykään. Ymmärrät tämän johtuvan siitä, että olet harjoittanut anteeksiantoa ja että Pyhä Henki parantaa mieltäsi alitajuisella tasolla. Niin päätät jatkaa ja annat anteeksi yhtä uudelleen. Tämän seurauksena sipulista irtoaa toinen kerros. Se saattaa silti näyttää samanlaiselta, joten kun katselet itseäsi vessan peilistä, näytät ihan samalta kuin ennenkin, mutta todellisuudessa et ole enää sama.

Kenties katselet televisiota ja annat anteeksi jollekin näkemällesi uutiselle. Sipulista irtoaa jälleen yksi kerros, mutta ajattelet, ettei mitään tapahdu. Tällä välin Pyhä Henki loistaa anteeksiantosi valoa kaikkialle siihen mieleen, joka projisoi maailmankaikkeutta, ja sen myötä myös kaikkialle koko projektioon. Se leikkaa syyllisyyden ja sen projisoiman karman lävitse lasersäteen tavoin. Se läpäisee kaikki menneet elämäsi, kaikki tulevat elämäsi ja kaikki ajan ulottuvuudet ja kulkee kaikkialle energian ja muodon maailmankaikkeuteen, joka näyttää olevan olemassa. Tällöin tapahtuu ihmeellisiä asioita! Pyhä Henki luhistaa ajan (aikaa ajan sisällä*) sillä välin kuin sinä vain istut paikoillasi.

Sen ansiosta, että olet harjoittanut anteeksiantoa, sinun ei enää täydy käydä tiettyjä oppiläksyjä läpi. Pyhä Henki pyyhkii tiedostoista osan pois; se hävittää näkyvistä sen osan aikaulottuvuudesta, joka sisältää ne oppiläksyt, jotka sinun olisi tullut kohdata, ellet olisi harjoittanut anteeksiantoa. (tätä on käsikirjoituksen muuttaminen, se on uusi parempi - parannettu - versio käsikirjoituksesta!*) Ja koska et näe kaikkea sitä, mitä Pyhä Henki näkee, istut vain aloillasi ajatellen: Onpa tylsää. Mitään ei tapahdu. Mutta todellisuudessa tapahtuu jotakin hyvin hämmästyttävää. Sipulistasi on kuoriutunut pois lisää kerroksia ja egosi on kutistumassa.

Jos jatkat sitkeästi anteeksiannon harjoittamista, jossakin vaiheessa tulet sipulin viimeiseen kerrokseen. Kun kuorit pois tuonkin kerroksen, mitään ei jää jäljelle. Sipuli on poissa. Ja näin on egonkin laita. Viimeisen anteeksiannon oppiläksysi jälkeen ego on kadonnut, se on tehty tekemättömäksi eikä mikään enää häiritse sen kokemista, mikä todella olet. Sinulla ei enää ole mitään syytä syntyä uudelleen. Anteeksiantamisen harjoittaminen opastaa sinua herkeämättä siinä, miten saat syntymän ja kuoleman kierteen päättymään.

[KT, s. 96]

Kätketty ego

Pursah: Nämä joissakin painajaisissasi näkemäsi kuvat ovat hyvin tyypillisiä alitajuiselle egon ajattelutavallesi. Tiedostamaton mieli on näet paljon kauheampi kuin se, mitä on pinnan yläpuolella. Tällä tavoin ego kätkee itsensä ja suunnitelmansa. Tietoinen heijastuma, jonka näet kaikkialla ympärilläsi, on kokonainen tiedostamattomasta mielestä irrotettu taso. Joten vaikka havaitsemasi maailmankaikkeus saattaakin toisinaan vaikuttaa kammottavalta ja pelottavalta, se ei ole mitään sen rinnalla, millaisesta ajatusmallista se on lähtöisin. Voikin sanoa, että koska näkemäsi heijastus on puolustusjärjestelmä, koko maailmankaikkeus on olemassa siksi, että se on sinusta siedettävämpi verrattuna siihen, mitä tiedostamattomassa mielessäsi on. Maailma ei ole aina siedettävä sekään - tapahtuuhan usein murhia ja itsemurhia - mutta se on silti sunnuntaikävely verrattuna siihen syvään ja karmivaan roskaan, joka on kerääntynyt pinnan alle. 

MK, s. 183 
Neljästi jakaantunut mieli ja egon synty

Kurssi puhuu pienestä hullusta ideasta [T 27 VIII 6] joka ryömi ikuisuuteen ja jolle Jumalan Poika unohti nauraa, ja tästä johtuen tapahtui mielen näennäinen jakaantuminen. Sen kummemmin Kurssi ei puhu tästä tapahtumasta jossa osa mieltä uskoi erottaneensa itsensä Jumalasta ja siten synnyttäneen tietoisuuden jossa voitiin olla tietoisia jostain muusta, kuin vain ykseydestä jossa jakaantuneella joka on jakaantunutta, ei ole mitään virkaa, koska kaikki on yhtä. Näin tietoisuus - osa mieltä - jakaantui ja jokaisen jakaantumisen jälkeen se unohti edellisen olotilansa. Lopulta se mielen osa joka tekee valinnan ainoastaan kahden olemassa olevan vaihtoehdon välillä - egon tai Pyhän Hengen - teki valinnan egon puolesta, mikä välittömästi synnytti koko näkyvän metafyysisen järjestelmän, maailmankaikkeuden ja ajan ja kaiken energian. Oikeassa todellisuudessa, Jumalan Valtakunnassa, Taivaassa, ei oikeasti tapahtunut mitään - uni vain sai alkunsa, eikä uni ole totta. Alla jakaantumista ja egon syntyä kuvaava kaavio. *


Yllä oleva kaavio: Michael Dawson acfip.org.Tappaja minussa

Pursah: Älä koskaan unohda sitä, että ego on tappaja, joten se haluaa sinun ajattelevan, että Jumalakin on tappaja ja että sinun tulee pelätä Häntä. (Tässä tulee näkyviin hyvin selvästi esim. kristinuskon käsitykset vihansa langettavasta Jumalasta, mielipuolesta joka kykenee kiduttamaan omia lapsiaan ja seuraavassa hetkessä muka rakastamaan heitä. Myös monissa muissa uskonnoissa tämä egon "Jumala" on nähtävissä hyvin selvästi; dualismin Jumala joka on täysin päinvastainen ei-dualistiselle Jumala-käsitykselle.*)

Ego pitää parhaiten itsensä käynnissä saamalla sinut reagoimaan käsikirjoitukseen, jotta siitä tulisi mielessäsi todellinen. Ego haluaa konfliktia, ja jos reagoit johonkin kielteisellä tunteella (...tuntemaan huonoa omatuntoa, syyllisyyttä, vihaa, tylsyyttä, pelkoa, alemmuudentunnetta, ylemmyydentunnetta, kyllästymistä tai yksinäisyyttä, MK, s.189, tai arvostelua, tuomitsemista, ärsyyntymistä, raivoa...*), kyse on konfliktista. Sinun arvostelun halusi pitää egon järjestelmän elossa, mutta kykysi antaa anteeksi päästää sinut siitä. Sinun on siis oltava varuillasi.

Anteeksiantaminen merkitsee sitä, että antaa jotakin jo etukäteen. Asenteesi ovat siis jotakin, jotka olet valmis antamaan anteeksi, nousipa tietoisuuteesi mitä tahansa. Alkuun tämä tuntuu lähes mahdottomalta tehtävältä. Lupaan kuitenkin sinulle, että vielä koittaa päivä, jolloin kykenet nauramaan kaikelle, millä ego sinua pommittaa - aivan kuten J kykeni, ja kuten mekin lopulta. Tulee päivä, jolloin olet meidän laillamme valmis jättämään käsikirjoituksen ja palvelemaan muita valona, joka ohjaa heidät ulos unesta.

MK, s. 205


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita